W potocznym języku „higiena” to połączenie praktyk, które stosujemy w naszych codziennych czynnościach, aby zapobiec wszelkiego rodzaju zagrożeniom dla zdrowia lub chorobom. Nasze środowisko niewątpliwie odzwierciedla to, jak jesteśmy czyści. A ponieważ większość codziennych obowiązków zaczyna się i kończy w kuchni, powinny one być najczystszą częścią domu.

Nie chodzi tylko o sprzątanie kuchni, ale przede wszystkim o to, jak ćwiczyć tę higienę w kuchni. Brudna kuchnia może wydawać się nieistotna, ale najgorsze problemy zdrowotne muszą tu wystąpić. Na przykład zatrucie pokarmowe, które może wynikać z jedzenia nieświeżego jedzenia lub jedzenia bez odpowiedniego podgrzania lub z braku przechowywania żywności w celu odpowiedniego chłodzenia w razie potrzeby. Innym zagrożeniem dla zdrowia związanym z niektórymi wcześniejszymi dowodami są zadrapania, które są nieco podobne do choroby szalonych krów.

1. Biorąc pod uwagę te konsekwencje, zastanówmy się nad prostymi i niedrogimi sposobami utrzymania higieny w kuchni. Obecnie najczęściej używanym przedmiotem kuchennym jest piekarnik, a raczej kuchenka mikrofalowa. Ułatwiło nam to życie na wiele sposobów. Ale wszystko jest pakietem błogosławieństwa i przekleństwa w tym samym czasie. Niezwykle ważne jest regularne czyszczenie piekarnika po użyciu. Jeśli nie za każdym razem, można go czyścić co tydzień trzema łyżeczkami sody oczyszczonej, która jest dobrze rozpuszczona w wodzie i co najmniej trzykrotnie spryskana do piekarnika butelką z rozpylaczem, a następnie wyczyścić wilgotną szmatką.

2. Drugą słabą częścią kuchni jest dział odpadów. Jednak zbycia zachowujemy oddzielnie; Nadal są ucztą dla owadów, takich jak karaluchy. Odpady należy usuwać dwa razy dziennie, a pojemniki należy czyścić przepisanymi przez lekarza chemikaliami, takimi jak fenyl, dettol itp. W przypadku tłuszczu, który gromadzi się w rogach lub na oparach, można użyć ćwierć szklanki amoniaku, dwie szklanki wody i utrzymywać wilgotny obszar przez piętnaście minut. Skuteczne jest również użycie pół litra lodów na tłustą część. Pomoże to w utrzymaniu higieny w urządzeniach sanitarnych w kuchni.

3. Po trzecie, naczynia czasami mocno się palą podczas gotowania i trudno je wyczyścić. Odrzucenie tego zdecydowanie nie jest rozwiązaniem; Raczej te naczynia można napełnić wodą i odpowiednio ugotować. Gdy woda ostygnie, naczynie można z łatwością wyczyścić codziennym detergentem.

4. Czwartym najważniejszym aspektem higieny kuchni jest czystość odpływów. Stosowanie zwykłych środków chemicznych może być zaletą. Proszek wybielający można również stosować do czyszczenia zlewów co dwa tygodnie. Odpady nigdy nie powinny dostać się do kanalizacji, ponieważ może to prowadzić do zatorów i wywoływać zarazki i szkodliwe bakterie.

To tylko niektóre z łatwo dostępnych i łatwo dostępnych sposobów utrzymania sterylności w kuchni. W końcu to zakątek domu, z którego dostajemy nasze pysznie ugotowane posiłki. I musimy zdecydować, jak dezynfekowane i czyste możemy je utrzymać.